Syrjähyppy: Unelmavävyn taateli-porkkanakakku

Ajattelin hieman sekoittaa pakkaa, ja tällä kertaa jättää kirjoittamisen vähemmälle. Näin valoa ja iloa juhliaksemme pyöräytin muutaman ajattoman ja ajankohdasta riippumattoman leipäsen, toisin sanoen pari hemmetin hyvää porkkanakakkua läheisimmille vietäväksi.

Nämä tarvitset:

Pohja:

  • tuoreita taateleita n. 300 g

  • pekaanipähkinöitä & hasselpähkinöitä n. 400 g

  • tahinia (seesaminsiementahnaa) n. 2 rkl

  • 2-3 porkkanaa

Täyte:

  • tuorejuustoa 350 g

  • kreikkalaista/turkkilaista jogurttia 1-2 rkl

  • sitruunaa

  • vaniljajauhetta

  • kookossokeria

Tällä määrällä teet esimerkiksi kolme pientä tai 1-2 vähän suurempaa kakkua, kuva lopputuloksesta alempana.

Tee näin:

Parempi pitää homma yksinkertaisena. Pohja ensin, jonka jälkeen täyte. Porkkanat kannattaa ensin raastaa ja laittaa esimerkiksi talouspaperia päälle poistamaan ylimääräinen kosteus. Pohjaan kannattaa ensimmäisenä jauhaa pähkinät tavalla tai toisella pienemmäksi, esimerkiksi kauhalla murskaten. Taatelit sen jälkeen mukaan, suosittelen poistamaan kivet. kun porkkanaraaste on vähän vähemmän kosteaa, sen voi laittaa sekaan ja viimeisenä vähän tahinia perään. Tämä ei ole missään nimessä pakollinen osa, mutta tahini ja taatelit tekevät ihmeitä yhdessä. Kamppaile tahmean tahnan kanssa esimerkiksi sauvasekottimella niin kauan kuin sulakkeet kestävät.

Täyte on helppo. Kippaa samaan kulhoon tuorejuustot, pieni määrä jogurttia, maun mukaan kookossokeria sekä vaniljajauhetta ja noin ruokalusikallinen sitruunan mehua. Sähkövatkaimella sekaisin ja ollaan lähes maalissa. Makeuttaminen on vähän makuasia, mutta riittävä määrä alkaa olla viimeistään kun seoksen väri alkaa puuterilumen sijaan muistuttaa jo pääkaupunkiseudun katumaisemaa.

Viimeisimpänä kasataan tuotos, jossa luonnollisesti pohja on pohjalla ja loput arvaatkin itse. Näyttävyyden vuoksi vanlijajauhetta voi heittää vielä päälle x määrän ja kiikuttaa kakun Instagramin kautta ruoansulatukseen.

Nauttikaa ja rauhallista Joulua!

kakut.jpg

Post Scriptum. Hienostelu ja turha taiteilu ei ole mielestäni koskaan ollut ruoanlaiton ydin. Hyvä ruoka näyttää hyvältä, ja loppujen lopuksi tuoksu ja maku (melko usein toisiinsa liittyvät) ovat todelliset syyt sen tekemiseen ja siitä nauttimiseen. Yksi asia, jota arvostan yli kaiken muun on ehdottomasti raaka-aineiden laatu. Tähän kakkuun voit käyttää myös kuivattuja taateleita, valmista porkkanaraastetta ja kookossokerin sijasta ulkoiselta ja sisäiseltä olemukseltaan kokaiiniakin muistuttavaa “tavallista” sokeria. Maun kyllä erottaa se joka maun maistaa, ja näille arvoille oman perheen kokkailut on jo pidemmän aikaa tullut rakennettua.

Tämä resepti on syntynyt vastaamaan tarpeeseen, jota harva hypermarketeistakaan pystyy täyttämään. Ainekset löytyvät kyllä kaupasta jos toisesta, mutta valmiina tällaista harvemmin saat. Mieti millä herkuttelet, vielä ehdit tänä jouluna tehdä jonkun iloiseksi!