Energiaa harmauteen.

Nykyään eletään vähän sellaisia aikoja, että Veikkauksen listoille voisi lisätä lumettoman joulun pitkävetoa, jossa tasapeliä merkitsevä risti X on tietysti vanha kunnon räntäsade. Sitä on luvassa tänäänkin, joka antaa hyvän ajatuksen kirjoittaa siitä, mitä tällaisena päivänä voi sitten tehdä.

Kuten missä tahansa muussakin asiassa, positiivisuuden kaivaminen tai sen tyhjästä luominen saattaa auttaa asiaa. Keinot ovat loskassa patikoivalle ehkä hieman vähemmin edustettuna, mutta luovuutta ei ole koskaan ollut kiellettyä käyttää. Toki sisäaktiviteetit ovat aina vaihtoehto, mutta Suomen sisäkausi kestää noin puolet vuodesta, joten uloskin on itsensä vaikka hieman väkisin väännettävä. Hyvänä argumenttina voitaisiin pitää vaikka sitä, että kastumisen pelkääminen lenkille lähtiessä kuulostaa hieman laatikon sisältä heitetyiltä ajatuksilta. Lenkki pitäisi saada suorittaa miellyttävästi siistinä sisätyönä, voidakseen sen jälkeen kastautua kuitenkin suihkussa. Makes sense.

Tänään en lähde lenkille, mutta uimaan kylläkin. Aurinkovarjoa ei tarvitse, kun joku näyttää tilanneen kokonaisen kuvun taivaan päälle. Uimisen käsite hieman muuttuu näin joulukuun paikkeilla, mutta tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa vaan avaa uusia mahdollisuuksia. Puhutaan nyt vaikka avantouinnista asioiden erottamiseksi. Vesi on arvioilta muutaman asteen lämpöistä, joka tässä tapauksessa on erityisen hyvä asia, vaikka se kaikelta muulta saattaakin kuulostaa. Mikään ei kuitenkaan tunnu voittavan kylmän veden vaikutusta palautumisessa, vireystilassa sekä mielialassa. Kyllä, paljon parempaa sisäisen melun hillitsijää ei ole tullut vastaan. Kun avantoon hyppää, ei tulisi mieleenkään käyttää energiaa ajatteluun, ja se oikeastaan häipyykin aivan itsestään. Energiantuotanto kirjaimellisesti kääntyy tuottamaan lämpöä keholle, sillä kylmäshokki kehon lämpötilaan verrattuna on melko suuri. Hengityksellä on suuri rooli, ja hengen haukkomisella ei kovin pitkään polskita, koska vain tasaisen ja rauhallisen hengityksen kautta myös keho voi rentoutua.

Rentoutua? Väittääkö joku todella rentoutuvansa alle viisiasteisessa vedessä? Kyllä, ja se on ainoa keino pysyä siellä pidempään. Toki seuraava kysymys voisikin olla, että miksi ihmeessä siellä pitäisi pidempään olla, mutta se selittynee positiivisten vaikutusten monikertaisella teholla. Kymmentä minuuttia ei välttämättä arkisessa avantouiskentelussa tarvitse lusia, ja tämänhetkinen tutkimustieto puhuu jo 20 sekunnin kylmäaltistuksen puolesta. Tämän lisäksi lämpötila alkaa olla tehokas jo alle 14° celsiuksen jälkeen, joten lyhyemmälläkin matematiikalla voi laskea talven avannon ja pidennetyn ajan moninkertaisen tehon.

Tutkimustieto on hullun avantouimarin puolella, mutta silti kylmään hyppäämiseen ei voi kukaan ulkopuolinen loputtomiin suostutella. Ei ole pakko aloittaa luonnonvesistä, tai on ainakin kätevää järjestää mökkisauna tai edes pukuhuone välittömään yhteyteen. Omasta kokemuksestani väittäisin sen olevan taito siinä missä muutkin, ja ehkä jopa verrattavissa aerobiseen liikuntaan. Ne varmasti myös tukevat toisiaan, sillä hapenotolla myös kehon lämpöä voidaan pitää yllä. Liikunnan kautta kartutettu parempi hapenottokyky auttaa varmasti myös näinkin primitiiviseen tilanteeseen heitettyä, helposti heikoksi hyväksymäämme henkeä.

Vieläkin on sallittua kysyä, että miksi ihmeessä. Elämässä ei toki tarvitse tehdä mitään muuta kuin liikkua sohvan ja jääkaapin välillä. Mukavuusalue on mukava, kuolettavan mukava. Sen verran lyhyestä ajanjaksosta elämässämme on kyse, että rajojen kokeileminen saattaa toisinaan olla perusteltua toimintaa. Ilman avantoakin pärjää, mutta parin minuutin pulahduksella saa päiväänsä sellaista energiaa, jota ei tiennyt edes omaavansa. Kaiken lisäksi, jos aina olisi saatava jokin täsmälääke ja ihmepilleri erilaisten oireiden taltuttamiseksi, eikö vain minuutteja vievä, palautumista, mielialaa ja vastustuskykyä korostava aktiviteetti ole juurikin sitä?

IMG_20181206_122937__01.jpg