Muista maksaa univelkasi.

Elämässämme lähes väistämättä nousee esiin jaksoja, jolloin emme ole huolehtineet riittävästä unensaannista. Olo aamuisin kouluun tai työhön lähtiessä on ollut väsynyt eikä energiaa ole riittänyt koko päiväksi. Tätä voi tehdä hyvällä menestyksellä vain vähän aikaa, jonka jälkeen keho ja mieli kuitenkin alkavat reagoimaan unen puutteeseen. Riittämätön unen määrä nousee esille niin monessa asiassa, että jopa unen puutteen huomaaminen sen vallitessa on vaikeaa. Helpoiten sen huomaa herätessä, sillä mikäli uni on jäänyt vähäiseksi, tapahtuu lähtö uuteen päivään usein melko kankeasti. Tässä on kuitenkin se sivuvaikutus, että tällaiseen heräämiseen on mahdollista tottua, ja heräämisen alkaakin mieltämään väsyneeksi tapahtumaksi, joka selätetään stimuloimalla väsynyt vireystila piristeillä. Useimman aamut alkavatkin kahvin juomisella, joten etenkin vähäistä lepoa seuraavat päivät menevätkin helposti kofeiinin voimalla. Kahvi on vireystilaan vaikuttavana juomana toisinaan erinomainen, mutta pitkitettynä ajanjaksona vähäunisuus kahvilla korvattuna ei välttämättä ole paras ratkaisu. Kahvia itseään ei tästä varsinaisesti ole syyttäminen, vaan unenpuutteessa on tietysti ensisijaisesti katsottava peiliin.

nimetön.png

Uskon unesta nipistämisen olevan erittäin yleistä. Siihen saattaa ohjata aikaiset työaikamme, yhdistettynä iltapainotteiseen ohjelmaan myös arkisin. Siihen sisältyy varmasti myös tarvetta suorittaa entistä enemmän asioita yhden päivän aikana, sen sijaan että tehtävät priorisoitaisiin peräkkäisiksi, ja hoidettaisiin sitä mukaan rauhallisesti alta pois. Tähän väliin olisi erittäin positiivista muistaa antaa itselleen tuo kahdeksan tunnin lepo yön ajaksi. Monilla meistä eri syistä johtuvat säännölliset rytmit kuitenkin herättävät meidät samaan aikaan, joten illalla yöunilta lainattu aika maksetaan hyvin pian takaisin.

Unen tarve on hyvin yksilöllistä, joten en lähde väittämään tarkemmin, kuinka paljon yössä tulisi nukkua. Olen kuitenkin myös sitä mieltä, ettei määrä korvaa laatua, ja vaikka se ei toimi täydellisesti myöskään toisinpäin, on unen laadulla näistä kahdesta korkeampi merkitys. Monissa lähteissä uskotaankin unen aikana kiertävien eri vaiheiden toteutumisen nousevan tärkeimpään rooliin. Ymmärtääkseni unen eri vaiheet kulkevat tietyssä syklissä, jotka vaihtelevat unen eri syvyystasojen välillä. Unen ennenaikaisen katkaisemisen sijasta (tai sen lisäksi) voimme pedata petimme ruusunpiikeillä jo ennen makuulle asettumista. Tapoja unen häiritsemiselle on monia, ja hyvän unen valmistelu alkaakin yleensä jo ajoissa päivän aikana.

Hyvän unen jäljille löytyy pääsy melko helposti. Jokainen meistä on varmasti kerran jos toisenkin nukkunut hyvin, joten on vain seurattava askelia sitä edeltävään päivään. Jos olet nukkunut yösi hyvin, et todennäköisesti ole ainakaan syönyt erittäin raskaasti juuri ennen nukkumaanmenoa. Luultavasti et ole myöskään tankannut piristäviä juomia, koska vaikka pääsisitkin nukkumaan, tulee kofeiini tai muu piriste luultavasti kummittelemaan unissasi, vaikuttaen näistä kahdesta tärkeämpään, eli unen laatuun. Viimeisimpänä, muttei varmasti vähäisimpänä, tulee päivällä tapahtuva aktiivisuutemme taso. Jos emme ole tehneet mitään, on melko vaikeaa odottaa keholta kovin suurta levon tarvetta, ja näin ollen etenkin nukahtamisaika saattaa pitkittyä kuluneen päivän aktiivisuuden puutteesta. Kehomme toiminnot vastaavat usein tekemisemme kautta asettamiimme vaatimuksiin, joten hyvän, mahdollisesti fyysisesti aktiivisen päivän jälkeen olemme luonnollisesti paljon valmiimpia lepoon. Taistele siis rauhattomuuden lähettilästä vastaan väsyttämällä levoton sielusi (ja kehosi), ja nukut yösi paremmin.