Viivyttelyn viehätys.

Mikä hyvinvointiamme lisää, mikä sitä rokottaa ja mikä on se tasapainoinen tila, joka harvoina hyvinä hetkinä sijaitsee näiden välimaastossa? Sanon sen olevan harvinaista oikeastaan siksi, että vaikka voimme tuntea hyvinvointia pitkiä ajanjaksoja kerrallaan, koetellaan sitä kuitenkin koko ajan monista eri suunnista. Toiset meistä voivat jopa kokea olevansa hyvinvoivia jatkuvasti, mutta tällöin olemme todennäköisesti vain parempia hyväksymään muutoin niin helposti tasapainoamme horjuttavia asioita.

Edes kuvitteellisen onnellisuusrankingin ykkösenä keikkuvalla elämä ei yksinkertaisesti joka aamu voi näyttäytyä sama iloinen virne naamallaan. Kuin teini-ikäinen kapinallinen, se joskus vaeltaa aamuumme tukka sotkuisena ja silmät ristissä, välittämättä lainkaan sitä kohtaan asettamistamme odotuksista. Tämän vuoksi ohjeistaisinkin (niin itseäni kuin muitakin) olemaan asettamatta jatkuvasti suuria odotuksia elämää kohtaan, jolloin pahimmatkin yllätykset sen aamuisesta olemuksesta saattavat olla edes vähän vähemmän yllätyksellisiä.

Älä odota elämältä mitään? Mieti hetki elämääsi suurena pankkina. Kuinka moneen pankkiin kehtaat mennä nostamaan rahaa, jota et ole koskaan laittanut sinne? Elämä antaa sen verran kuin siihen panostaa. Toisaalta se saattaa välillä myös tuntua heikolta rahastolta tai jopa pyramidihuijaukselta, johon olet työntänyt silmittömästi rahaa, mutta joku muu kerää potin. Pääsääntöisesti saat kuitenkin sen mitä laitat. Tämä pätee niin fyysiseen toimintakykyyn kuin vaikkapa sosiaalisiin suhteisiinkin. En usko kenelläkään meistä olevan täysin yksipuolisia ystävyyssuhteita, jos niitä todella voidaan sellaisiksi väittää. Harrastaako monikin ystäviensä kanssa kuulumisten vaihtamisen sijaan niiden vastaanottamista?

Sijoitettuasi pääomaa elämäsi tilille, voit ainakin periaatteessa odottaa elämältä hieman enemmän. Toisinaan kuitenkin inflaatio iskee, ja sijoittamasi suuret panokset kuivuvat hetkessä kasaan. Jos olet asettanut suuret odotukset sijoitustesi mukaiselle vastineelle, tulet luultavasti pettymään. Jos taas pidät eniten itse tallettamisesta, on reaktiosi todennäköisesti molemmissa päissä hieman hillitympi. Ja kyllä, tämä vertaus voidaan myös kääntää tutumpaan muotoon: ”Matka on tärkeämpi kuin määränpää”. Kultainen lause johon uskon, mutta jonka sisäistäminen räntäsateessa työmatkaa polkiessa on vielä toisinaan saavuttamattomissa.

Elämä ei ole myöskään helppoa. Jo toisen postauksen kohdalla tunnen haasteita, monia edistymistä jarruttavia tekijöitä sekä ennen kaikkea hyviä syitä tehdä jotain muuta. Tämä viivyttelyksi kutsuttu harrastus on siinä mielessä erittäin hyvä ja halpa, että sitä voi harrastaa missä tahansa ja minkä tahansa muun harrastuksen yhteydessä. Väitin sen kuitenkin olevan halpa, mutta todellisuudessa se tulee loppumetreillä maksamaan elämän arvoisen hinnan. Kaikki viivytellyt minuutit, tunnit, päivät ja vuodet kasautuvat tekemättömyyden keoksi, jota voi kauhuissaan elämän maaliviivalla katsella. Kaikki me viivyttelemme joskus, mutta mikäli viivyttelyn kohteena on jonkin, joka todellisuudessa tuo merkitystä elämäämme, on muistettava hinta jonka lykkäämisestä maksamme. Hyvä myös muistaa, että liikkeelle lähteminen on kaikkein vaikeinta. Oli kyse sitten kirjoittamisen, opiskelemisen, oman autosi tai oman ruhosi lähettämisestä liikkeelle, on suurin voimantarve alkumetreillä. Päästyäsi kyseisellä osa-alueella miellyttävään maantienopeuteen, sujuu matka todennäköisesti paljon vähemmällä vaivalla eteenpäin.

Mutta muistatko todella soveltaa näitä oppeja siinä vaiheessa, kun teet sisäistä elämän ja kuoleman välistä taistelua juoksulenkille lähtemisestä? Vastaus on kovin usein kieltävä, joten tällaisia tilanteita varten tulisi kehittää myös muutama backup plan takataskuun. Backup plan ei tarkoita kuumeisesti etsimääsi salaista keinoa motivaation ja jaksamisen tielle. Se ei ole ”Näillä viidellä pienellä kikalla pysyt elämäsi kunnossa!”, ellei siellä sanota näin:

 

1.     Hyväksy, että mikään ei tule ilmaiseksi.

2.     Päätä.

3.     Tee tarvittava työ, koska mikään ei tule ilmaiseksi.

4.     Huolehdi jaksamisestasi.

5.     Jos poikkeat polulta, palaa polulle ja toista kohta yksi.

 

 Kieltämättä nämä ovat parhaat mahdolliset ohjeet edistymiselle. Suunnitelma on täysin aukoton, mutta viides kohta ja palaaminen ensimmäiseen ovat varmasti vaikeimmasta päästä. Hyvänä päivänä kaikki sujuu ongelmitta, mutta motivaatio onkin siitä mutkikas asia, että sen pistokokeet sattuvat aina osumaan niille huonommille päiville. Oletko valmistautunut lukemalla läksysi?