Laskelmia liikkeestä.

Tiedän jo nyt, että tämän kirjoituksen tulen tekemään kahdessa osassa. Olen pitänyt varsinaisesta treenistä taukoa ehkä vain viisi päivää. Monesti sitä ei edes tauoksi voisi väittää, mutta tärkeintä on kuulostella mitä keho sanoo. Selvä juttu, keho huutaa ja mieli huutaa (tekemistä), saattaa jopa tuntua rauhattomalta ja ahdistavalta. Saisikohan lääkäristä sopivan diagnoosin, jonka syyksi tuntemukset olisi helppo ulkoistaa. Ehkä jopa jonkin kemiallisen kapselin tuntemuksia vaimentamaan?

En ole kovin vahva lääketieteen kannattaja. Tai ainakaan lääkkeiden, ja niiden tarjontaan ratkaisuna kaikkeen. En missään nimessä kiellä lääkkeiden merkittäviä vaikutuksia monissa suurissa ongelmissa, ja etenkin tilanteissa, jossa tuuletin on ehtinyt jo levittää tavaraa ympäri seiniä. En ole edes millään tavoin pätevä asiaa syvemmin puimaan, mutta mielen liikkeistä kuitenkin jotain jo tähän mennessä olen oppinut ymmärtämään. Sen verran ainakin, että uskallan tuomita lääketieteen ammattilaisen, joka ensimmäisenä interventiona tarjoaa mielialalääkkeitä mielialaan liittyviin ongelmiin. Itse en ole tätä tilannetta päässyt kokemaan, mutta sen verran sitä ympäröivässä maailmassa havainnoinut, että se tuntuu olevan poikkeuksen sijasta paljon säännönmukaisempaa. Mikään ammattikunta ei itsessään ole väärässä, mutta lääkitsemään opetettu lääkäri vailla kykyä puuttua ongelmien todellisiin syihin on lähtökohtaisesti huono omassa työssään.

Mihin olinkaan tämän ajatuksen kanssa menossa? Tosiaan, pienikin tauko liikkumisesta tuo itselleni vierotusoireiden kaltaista ahdistusta, jota en välttämättä aina edes osaa tunnistaa. Tässähän kohtaa ollaan jo hyvällä mallilla, mikäli keho ja mieli muistaa muistuttaa tästä perustavanlaatuisesta tarpeesta. Samoja viestejä voi myös tulkita hyvin eri tavalla, kuten esimerkiksi näin:

-       Olen väsynyt = en jaksa liikkua

-       Päätä särkee = en voi liikkua

-       Keho on jumissa = liikunta vain pahentaa

Kuten alkuun sanoin, tulen kirjoittamaan tuotoksen kahdessa osassa. Tämän ensimmäisen osan pyhitin seisahtaneen kehon ja mielen tuntemuksille. Alussa en uskonut edes tuottavani tekstiä näin pitkälle, mutta sain harhautettua itseni puristamaan vielä viimeiset mehut. Ideana seuraavaksi on lääkärikäynnin sijasta käydä muun muassa lyömässä säkistä ilmat pihalle ja pienetkin piilevät masentuneisuuden matoset siinä samalla. Tämän jälkeen asia jatkuu, ehkä jopa hieman johdonmukaisemmalla tavalla, kunhan kone on saatu taas kerran käyntiin ja rattaat pyörimään…

IMG_20181023_103126-02.jpeg
IMG_20181023_105100-01.jpeg

OSA II. On aika jatkaa siitä mihin jäätiin. Liikunta ei petä, se on aivan varma. Olo on lähes poikkeuksetta selkeämpi, vahvempi, varmempi ja kauttaaltaan parempi. Toki kovien suoritusten jälkeen vahvempi olo tulee hieman viiveellä, jopa päivien jälkeen, mutta useimmiten liikunnan aikaiset ja sen jälkeiset hyvän olon tunteet alkavat hyvin pian virtaamaan. Miksi jauhan mielipuolisesti liikunnasta päivä toisensa jälkeen? Koska liike ei lopu, eikä se saa loppua. Jos elämässäni voin toimia jossain asiassa sanansaattajana, on aiheena juurikin se. Juuri opiskelun parissa tutustuin pitkään selvitykseen nimeltä Liikkumattomuuden lasku kasvaa – vähäisen fyysisen aktiivisuuden ja heikon fyysisen kunnon yhteiskunnalliset kustannukset. 70-sivuinen raportti toki pureutuu ennen kaikkea ihmisten liikkumattomuuden taloudellisiin vaikutuksiin, mutta siinä samassa se tarkoittaa kaikkea muutakin, ja taloudellisten menetysten määrä on melko hyvä mittari ongelman laajuudesta. Mutta jos asiaan pureudutaan edes yksilötasolla, kuinka suuri lasku itselle on jättää liikkuminen narikkaan?

Laskun voi ja se pitääkin maksaa useassa valuutassa. Raha on toki yksi tekijä. Omena päivässä ei välttämättä pidä lääkäriä loitolla, mutta ainakin sen pirun pillerikauppiaan saa karistettua niskoiltaan, kun tarpeeksi nopeasti juoksee. Mitä nopeammin sitä nopeammin. Mitä useammin sitä useammin. Sorrumme helposti etsimään parhaimpia tarjouksia elektroniikasta, ruoasta ja kaikesta muusta postiluukkuumme tungettavasta takansytykkeestä. Miltä kuulostaisi tarjous, josta et voi kieltäytyä? Liikkumalla säästät ”kolmekymmentä, jopa viisikymmentä prosenttia vuotuisista lääkärikuluista”. Samaan tarjoukseen kaupan päälle huikeita etuja! Hyvää oloa, verenkiertoa, hengityksen kulkua ja pidempää elämän polkua. Tarjous on voimassa niin kauan kuin elämää riittää.

Arttu HäggmanComment